Priporočene nastavitve za Zoom

Orodja Zoom najbrž ni potrebno posebej predstavljati. V času epidemije je postal še posebej priljubljen za komunikacijo, izvedbo srečanj in izobraževanj na daljavo. Večina možnosti je dostopna že z uporabo brezplačnega računa, a se mnogi tega ne zavedajo. Zakaj? Ker je nekatere funkcije treba najprej omogočiti v nastavitvah. Če te torej zanima, kako se omogoči uporabo malih skupin (Breakout Rooms), table (whiteboard) in še česa, beri dalje 🙂

Kako do nastavitev?

Če vas muči, kako da ne najdete nastavitev v programu Zoom, naj vas potolažim: nastavitev v programu ni. Da se uredi nastavitve, je potrebno obiskati spletno stran https://zoom.us/profile/setting, se prijaviti v svoj Zoom račun, nato pa se sprehoditi čez morje možnosti, ki jih Zoom ponuja. Tule si bomo pogledali le nekatere izmed njih in moj predlog, kaj narediti z njimi.

 • Waiting Room ✔ Čakalnica je uporabna z več vidikov: če srečanje izvajate v paru ali skupini, se lahko najprej dobite izvajalci, da uredite zadnje zadeve, potem pa povabite naprej tudi udeležence. Poleg tega pa je čakalnica eden od varnostnih mehanizmov v Zoomu. Kot gostitelj se namreč lahko odločite, koga boste spustili naprej in koga ne. Kdaj jo je priporočljivo izključiti? Kadar srečanje izvajate sami, saj vam tako ni treba biti stalno pozoren na morebitne nove udeležence v čakalnici.
 • Embed passcode in invite link for one-click join ✔ Če je ta funkcija vključena, bo Zoom ustvaril povezavo na srečanje, v kateri bo že vključeno geslo. To pomeni, da se bodo udeleženci srečanju lahko pridružili s preprostim klikom na povezavo, brez vnašanja gesla.

 • Chat ✔ Tudi klepet v Zoomu je opcijski. Je pa zelo priporočeno, da ga uporabljate.
 • Private chat: Ta funkcija omogoča, da si udeleženci med srečanjem pošiljajo zasebna sporočila. Včasih je to dobro (lahko si pomagajo med sabo), včasih pa lahko tudi moti zbranost (“klepetanje” med veroukom).
 • Auto saving chats ✔ Klepet lahko kadarkoli med srečanjem shranite ročno. Ta funkcija pa omogoča, da se klepet shrani avtomatsko. Tako ne boste nikdar izgubili uporabnih povezav in komentarjev, ki so jih udeleženci dali med srečanjem.
 • Screen sharing ✔ Deljenje zaslona je zelo uporabno. Pod Who can share? lahko izberete tudi, ali lahko deli zaslon samo gostitelj (Host Only), ali tudi udeleženci (All Participants).
 • Annotation ✔ Ta funkcija omogoča, da pri deljenju zaslona dodajamo zaznamke na deljeno vsebino.
 • Whiteboard ✔ Želite z udeleženci skupaj ustvarjati? Uporabite tablo, kamor lahko udeleženci pišejo, rišejo in označujejo. Tablo najdemo pod Share screen – Whiteboard.
 • Nonverbal feedback ✔ Ta opcija omogoči, da se na dnu seznama udeležencev prikaže nekaj ikon, s katerimi lahko udeleženci izrazijo svoje mnenje.
 • Allow participants to rename themselves ✔ Če na istem računalniku uporablja Zoom več uporabnikov (otroci za šolo, starši za službo, …), je nerodno, če ni napisanega pravega imena udeleženca. Ta funkcija omogoči, da se lahko spremeni ime. To se stori tako, da se z miško premaknete na svojo sliko, v desnem zgornjem kotu kliknete na tri pike, nato pa v meniju izberete Rename.
 • Breakout Room ✔ Zoom omogoča tudi delo v malih skupinah. V nastavitvah to omogočimo, kako pa dejansko izpeljemo, si pa lahko ogledate v tem videu (v angleščini)
 • Show a “Join from your browser” link ✔ Čeprav je zelo priporočena uporaba Zoom aplikacije, se bo kdo še vedno raje pridružil srečanju iz spletnega brskalnika. S to opcijo jim omogočite, da se pridružijo na tak način.

Te nastavitve so lahko dober začetek. Potem pa lahko tudi sami raziskujete naprej. Pa ne pozabite sporočiti, če odkrijete kakšno novo super funkcijo 😉

Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
Fill out this field
Povej naprej! >>
Kategorija: Nasveti
Prejšnji prispevek
Kako se udeležim Zoom srečanja